Tuesday 24 August 2010

RESIPI NASI AYAM & BIHUN TOMYAM

Oleh kerana pagi ni agak free...  ni resipi ku nasi ayam & bihun tomyam...menu berbuka sabtu lepas.... requested by yan@alia.
Nnt cuba & bg komen yep.. nasib baik masa masak ada snap pic... so let's picca do the talking... aku terangkan sket2 je eh....

    NASI AYAM

ni bahan2 utk merebus ayam, since family ku TAK suka nasi ayam yg ayam jenis berdarah-darah hanyir tu...
we all rebus ayam2 dgn bahan2 di bawah ni... (serai, kulit kayu manis, bunga lawang, halia, bawang besar,  bawang putih & beberapa biji lada hitam) - ni semua agak2 & campak je....

then, letakkan ayam & air mcm kat bawah ni ye...ada sesetengah kedai dorang masuk sekor ayam rebus & then perap, goreng pastu baru potong masa org nak makan... aku potong2 small portion siap2.. senang...almaklum ler.. periuk pun comell je. hehehe
rebuss dia sampai agak2 dah masak...jgn lupa letak garam & letak (serbuk perasa/gula-optional) sket ye..
coz nnt kuahnya nk di buat sup.

Rebus la sampai mendidih like this... then angkat dia...

bila angkat ayam tu... air rebusan tu jgn dibuang ye...
nnt air rebusan tu nak buat sup & air utk masak nasi dia......

Toskan & perap ayam dgn kicap manis + kicap masin.. kalau aku kicap manis kasi lebihhh....aku pakai brand Kicap Kipas Udang.

Perap la dlm stengah jam ye. Masa 1/2 jam ni aku gigih potong sayur buat tomyam...

Then, goreng dia...goreng pakai minyak biasa la....goreng pun tgk2 betul2 ye..
takut rentung plak.. dah la hitam ayam ni...lagipun ayam dah masak... just agak2 dah ok & boleh diangkat.. angkat dia...

Ni hasil selepas di goreng...

Aku goreng byk coz hubby suka ratah...aku pun suka.. anak2 pun makan...





hah... ni sos merah punya resipi plak.. sos yg mkn dgn nasi ayam tu la...
kalau sos hitam tu ku pakai kicap manis je tuang dlm mangkuk & hidang.... sos yg merah ni resipi nya..

Kalau sapa yg sukakan pedas leh tambah cili padi. Ni bahan2 utk buat sos merah nasi ayam...Halia letak stengah inch ye.. dlm gambar bawah ni takde halia...ku lupa..ku masukkan masa tgh blend.

Letak air & Blend hancur sampai cenggini ye...

Masukkan dalam periuk, then letak garam & gula.. gula letak lebih sket ye...
aku biasa letak dlm 2 sudu besar penuh.. then u all agak2 la ye & rasa...
kalau apa yg kurang tambah la...ada org suka letak pak aji.. tapi ku rasa dah letak gula ni tak perlu la letak aji ni...terpulang pada taste masing..kalau rasa kureng.. letak la... kacau dia sampai mendidih....dia akan membuak2.. so jgn tinggal dia... kacau je...

Bila dah masak.... dia pun siappp... jadi mcm kat bawah ni...tutup api.

Bila dah tutup api.. letak sket cuka...agak2 juga... anggaran dlm satu sudu besar.

Then... tak habis lagi tauuuu..... nasi dia... nasi lum masak lagi...haaa,, basuh nasi mcm biasa...

Letak air rebusan ayam tadi...tinggalkan sikit je air rebusan ayam tu utk hirup sup nak makan nnt...kan dlm rebusan tadi ada kulit kayu manis, bunga lawang, halia, serai, bawang2 & etcs kan? letak semuanya dlm beras ni..& masak la nasi mcm biasa... masukkan garam sket.. sukatan air dia pun sama gakk mcm masak nasi biasa cuma guna 100% air rebusan ayam tadi.

Bila nasi tgh mendidih.. campak daun pandan yg dah dicarik-carik...


Then bila nasi dah masak...  karis-karis nasi.... time ni letak la sesudu kecil planta/butter...
ada yg suka nasi tu nampak kuning, letak la sikit serbuk kunyit masa mula nak masak nasi tadi....
ready to eat......


Then, ni la hasilnya....macam kat gambar entri sebelum tu... makan la dgn tomato, salad & timun...
ambil sikit sup dari rebusan ayam tadi buat sup dia.. mmg sedap...


BIHUN TOMYAM

Bi bahan2 utk di tumis....bawang kecil 5 ulas, halia stengah inch & serai dititik...
then tumis dgn minyak yg sedikit je....

then masukkan paste ni & letak air sket...
aku pakai paste ni je.. brand adabi...kalau ada member balik kelantan baru ku kirim paste thai...
well, kat tesco pun byk paste dari thai.. try & error je la mana yg sedap ye...

bila agak2 dah naik bau... masukkan ayam/daging/sotong/udang(ikut selera masing2), letak air sket..... bila dah agak2 bahan mentah tu dah masak, tambah air byk utk buat kuah dia.... biar sampai medidih.. time ni aku dah tak larat snap gambar dahhh.. hehehhehe
bila kuah dah mendidih...reneh lama sket lagi sedapp kuah dia... letakkan sayur-sayuran.. (bunga kubis, carrot, jagung kecil,bawang besar potong bulat, sayur saderi) masak dia... agak2 sayur tu dah masak..., letak garam & aji (optional-kalau aku tak perlu coz paste tu dah berperasa-ikut orang)  then, tutup api...masukkan tomato, letak daun limau purut 4 helai, limau nipis 2 biji (ambil jus dia & perah tuang pada kuah tu ikut suka-nak masam letak lebih) & rasa apa yg kurang... kalau tawar letak la garam & etcs..... siap!
sedap mkn dgn nasi or bihun.....aku suka bihun..
bihun celur mcm biasa la...didihkan air, bila bihun dah lembut, angkat dia & toskan.. bestnya......
mcm nak buat lagi je....huhhuhuhuhu
ni resipi ber paste ye (kuah merah).... nnt kalau ku buat tomyam berkuah putih... ku tak pakai paste, nnt ku buat posting resipinya... yg putih hubby ku suka......

SELAMAT MENCUBA...


pada sapa2 yg nak resipi pulut ayam & nasi ulam yg hari tu..... nnt ku buat posting dlm entri akan datang ye..
makcik dah penat skrg ni,.. hehehehe

2 comments:

najwa said...

nak cuba la nasi ayam ni. nampak menarik.

eynda said...

Suka resepi nasi ayam...tq for sharing :-)

Related Posts with Thumbnails